Kent u de waarde van uw pand?

U wenst als verkoper de hoogst mogelijke verkoopprijs voor uw eigendom. Alvorens u de verkoopprijs vastlegt zijn er enkele zaken die u moet weten over de vastgoedmarkt:

 

  • Vraag en aanbod: op de vastgoedmarkt spelen de regels van vraag en aanbod. Dit betekent dat u in periodes van hoogconjunctuur en lage rente gewoonlijk meer kandidaten vindt. Als er meer vraag is zult u vermoedelijk ook een hogere verkoopprijs kunnen behalen. De hogere verkoopprijs is doorgaans niet spectaculair maar kan al snel enkele duizenden euro’s extra rendement betekenen. Het is dus van belang goed te onderzoeken welke de trends zijn op de markt. Doe ook steeds  vergelijkend onderzoek: welke gelijkaardige panden werden recent verkocht in de onmiddellijke omgeving?
  • Locatie :De waarde van een eigendom is sterk afhankelijk van de ligging, zelfs van de buurt of wijk. Gelijkaardige eigendommen in een andere buurt als referentie hanteren is ten zeerste af te raden.
  • Stijl :Zoals bij kledij is de woningmarkt ook onderhevig aan ’mode’. Ongeacht de staat en oppervlakte van een eigendom zal de prijs ook beïnvloed worden door de vorm en stijl van het eigendom.
  • Potentieel:Een op het eerste zicht kleine en onverzorgde eigendom kan potentieel een prachtig pand zijn. Het is belangrijk dat de kandidaat-kopers de mogelijkheden kunnen inschatten. Wij als  makelaars beschikken vaak over de nodige contacten om dit tot een goed eind te brengen.
  • Wetgeving:Maak een grondige studie van de wetgeving inzake de verkoop van onroerend goed. U zult zien dat u als verkoper een belangrijke verantwoordelijkheid draagt ten opzichte van de koper, de consument.         Het is van belang rekening te houden met verplichte attesten en certificaten alvorens u een woning te koop aanbiedt. Als verkoper bent u namelijk gehouden volledige en juiste informatie te verschaffen aan de kandidaten. U bent dit wettelijk verplicht.
  • Toekomst :Het is nuttig te weten welke plannen er zijn voor de buurt of wijk waarin de eigendom gelegen is. Herwaardering van wijken en aansluiting op belangrijke invalswegen zijn positief voor de waarde van een eigendom.
  • Zien doet kopen:Vergeet nooit dat de kandidaat-koper uw eigendom door een andere bril ziet. Een eigendom die net en schoon oogt en eventueel geheel of gedeeltelijk is opgefrist met lichte kleuren zal zonder twijfel een hogere verkoopprijs behalen. Neem dit mee in de prijsbepaling.

Het is van belang te weten dat, in het spel van vraag en aanbod, beginnersfouten dure gevolgen kunnen hebben. De ervaring leert dat een eigendom te koop aanbieden met een te hoge vraagprijs kandidaten afschrikt. De aandacht voor de eigendom verdwijnt als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk worden eigendommen die te duur in de markt geplaatst werden goedkoper verkocht dan voorzien. Aarzel niet bij het bepalen van de juiste vraagprijs een geoefende dienstverlener te betrekken.

Lees andere blogposts.

Een nieuwe uitstraling, vernieuwing, wij zijn Verlimmo!
Lees meer
VERPLICHTE ELEKTRICITEITSKEURING
Lees meer